Welke dekking biedt de autoverzekeraar?
Wie vaker met de auto op reis gaat herkent het waarschijnlijk wel. U rijdt bijvoorbeeld Belgie binnen en merkt dat de wegen aanzienlijk verslechteren. Hobbels, richels en zelfs gaten in de weg. Dan zijn de wegen hier in Nederland toch wel een verademing. Maar ook in Nederland komt het uiteraard wel eens voor dat een weg slecht is, kapot is of dat er een object op de weg ligt dat schade aan uw voertuig veroorzaakt. Kunt u deze schade verhalen? En zo ja, op wie dan? Laten we daar eens wat uitgebreider op ingaan.
Hoe zit het met de eigen dekking op polis van de autoverzekering?
Mocht er onverhoopt schade aan de auto ontstaan als gevolg van een gebrek aan de weg of een object op de weg dan kan de eigen dekking op de polis uitkomst bieden uiteraard. Dit is enkel het geval wanneer men een WA + Casco // Allrisk polis heeft afgesloten. Helaas is de schade dan wel van invloed op de polis en verliest men 5 schadevrije jaren. ( Met uitzondering van aanrijding met dieren op de WA + Beperkt Casco verzekering. ) Al met al toch vervelend voor u als verzekerde, want u kunt er niets aan doen. Toch?
Kunt u iemand aansprakelijk stellen voor een gebrekkige weg?
In Nederland zijn de wegbeheerders verantwoordelijk voor gedegen wegen. Gemeentes, waterschap of het Rijk zelf. Vanzelfsprekend is ook de particulier aansprakelijk wanneer het prive terrein betreft.
In principe is de wegbeheerder dus de ‘eigenaar’ van de wegen. En wanneer men ergens eigenaar van is, dan is men automatisch ook verantwoordelijk wanneer er door toedoen van diens zaken schade ontstaat. Aansprakelijk dus. Toch is er een kleine kanttekening te maken. Stel: een andere weggebruiker veroorzaakt schade en een stuk vangrail is hierdoor op de weg beland. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor veilige wegen. In dit geval heeft Rijkswaterstaat echter ( naar alle waarschijnlijkheid ) nog niet de tijd/kans gehad om de stukken van de weg te halen. In alle redelijkheid is niet te verwachten dat zij de wegen te allen tijde in de gaten houden. Ze moeten dus wel de kans krijgen om in te grijpen. Is de wegbeheerder er wel al van op de hoogte en doen zij niets? Tja, dan kunt u ze hoogstwaarschijnlijk succesvol aansprakelijk stellen. Let wel: u dient met goed bewijsmateriaal te komen!
Het is ook mogelijk dat een andere weggebruiker lading of een onderdeel van het voertuig verliest. Een andere auto loopt hierdoor schade op. Het is van primair belang dat het kenteken van het veroorzakende voertuig wordt genoteerd ( bij een vrachtwagen het kenteken van het trekkende voertuig indien mogelijk ). Er is namelijk sprake van Wettelijke Aansprakelijkheid wanneer er schade ontstaat MET, DOOR of (door lading) VAN het motorvoertuig. De verzekeraar van de veroorzakende partij dient de schade te vergoeden.
En wat nu?
Eigenlijk adviseren wij ook voor dit soort mogelijke kwesties te allen tijde een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Zij staan u met gedegen juridische hulp bij. De schade dient verhaald te worden en dit kan een lastige kwestie zijn wanneer u hier nooit eerder mee te maken heeft gehad. Wenst u eens te vernemen wat voor mogelijkheden er allemaal zijn? Wij helpen u graag. Wij zijn zes dagen per week telefonisch bereikbaar op 072-5092263 of op info@dekilometerverzekering.nl.
Telefoonnummer 0725092263 ma. - zat. | 09:00 - 17:00
De Kilometerverzekering | Verzekeringen | Particulier & Bedrijf