Wat zijn gemoedsbezwaarden?
Bezitters of houders van motorrijtuigen zijn volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen ( Wam ) verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De WA polis zoals wij die kennen. Met een WA verzekering dekt men het risico van zowel materiële als letselschade af, indien er schade aan iemand wordt toegebracht. Nederland kent een groep mensen die bezwaar heeft tegen elke vorm van verzekeren. Mensen die vanuit een ( religieuze ) levensovertuiging geen verzekering wensen af te sluiten worden ‘gemoedsbezwaard’ genoemd. Om als gemoedsbezwaard aangemerkt te worden moet er bij de Sociale Verzekeringsbank een ontheffing aangevraagd worden. Betrokken gemoedsbezwaarden dienen voor elk motorrijtuig in het bezit zijn van een door de Minister van Financiën afgegeven vrijstellingsbewijs. De uitvoering van deze vrijstelling vindt plaats door het Waarborgfonds motorverkeer.
Hoeven gemoedsbezwaarden helemaal niets te betalen dan?
Zo simpel ligt het niet, dat zou oneerlijk zijn. Gemoedsbezwaarden moeten per motorrijtuig een jaarlijkse bijdrage betalen aan het Fonds Middelen Gemoedsbezwaarden ( FGM ). Deze bijdrage is er om administratieve zaken en ( nog niet ) veroorzaakte schades af te dekken. Over die schades later meer. Deze bijdrage wordt jaarlijks door de Minister van Financiën vastgesteld en is verplicht. Het is niet mogelijk aan de ene verzekering wel deel te nemen en aan de andere niet. Er wordt alleen een vrijstelling voor een motorrijtuig afgegeven als wordt bewezen dat er geen andere ( sociale ) verzekeringen lopen, een AOW bijvoorbeeld. Ook dient het verkregen vrijstellingsbewijs absoluut niet gezien te worden als verzekeringsbewijs. Bij de RDW staan de vrijstellingen echter wel geadministreerd. Dit om te voorkomen dat gemoedsbezwaarden een boete krijgen voor onverzekerd rijden. Om te voorkomen dat mensen zich om financiële reden aanmelden als gemoedsbezwaard betalen voorgenoemde personen extra belasting. Als gemoedsbezwaarden een werkgever hebben, houdt deze belasting in op uw loon en vergoedt hij/zij die belasting ook. Over die vergoeding draagt een gemoedsbezwaard persoon loonbelasting af. Dit bedrag is net zo hoog als de inkomensafhankelijke bijdrage van verzekerden met een vergelijkbaar inkomen. Nederland is overigens het enige land in Europa waar men als zijnde gemoedsbezwaard erkend kan worden.
Hoe zit dat dat bij schade?
Momenteel telt Nederland zo’n 5000 erkende gemoedsbezwaarden, welke jaarlijks gezamenlijk gemiddeld zo’n 100 schades veroorzaken. Stel nou dat ú wordt aangereden door een gemoedsbezwaard persoon. Wat dan? Het Waarborgfonds Motorverkeer staat garant voor alle aldaar geregistreerd staande gemoedsbezwaarden. Als een gemoedsbezwaard persoon schade veroorzaakt, zal diegene dit in eerste instantie zelf met de benadeelde moeten afwikkelen. Het Waarborgfonds dient als vangnet indien de veroorzaker de schade niet wil of kan betalen, denk bijvoorbeeld aan een forse letselschade. Uiteraard is het wel zo dat het Waarborgfonds een vorderingsrecht heeft op schade veroorzakende personen. Met andere woorden: zij mogen hun uitkering weer verhalen op de ‘schuldige’. De jaarlijkse bijdrage die gemoedsbezwaarden moeten betalen is dus onder andere gebaseerd op ( nog niet uitgekeerde ) schades.
Wat is handig?
Het is sowieso handig een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Kost maar een paar euro per maand. Een rechtsbijstandverzekeraar helpt u bij het verhalen van uw schade, ook op schades die via het Waarborgfonds afgewikkeld kunnen worden. Heeft u hulp of advies van ons nodig? Belt u ons dan even. Dit kan van maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur.
Telefoonnummer: 072-5092263
De Kilometerverzekering | Wie weinig rijdt is minder kwijt!