De RDW: Rijksdienst voor het Wegverkeer ( Dienst Wegverkeer )
Een veelvuldig voorkomende naam wanneer het om verkeerszaken gaat, de RDW. Maar wat is de RDW, wat doen zij precies en waarvoor is de Rijksdienst voor het Wegverkeer te raadplegen? We gaan dit eens haarfijn uitleggen aan u.
Wat is de RDW?
Iedere bezitter van een WAM plichtig voertuig wordt hoe dan ook in verbinding gebracht met de RDW, welke sinds 1 september 2019 al 70 jaar bestaat. Of het nu gaat om de periodieke keuring van een voertuig ( de APK ), kentekenbewijzen, het verlengen of aanvragen van een rijbewijs, een tellerstandenrapport van een voertuig opvragen, een auto in- of uitvoeren, het ( tijdelijk ) schorsen van een voertuig, bij overlijden, bij het slopen of demonteren van een voertuig of bijvoorbeeld bij vermissing van een kentekenplaat. Voorgaande diensten zijn uiteraard zowel als particulier als bedrijfstechnisch te raadplegen.
Wanneer het gaat om een periodieke keuring van een voertuig en de auto wordt goedgekeurd dan wordt dat in het systeem van de RDW geregistreerd. Dit geldt ook in het geval de auto wordt afgekeurd. De eigenaar van de auto ontvangt een keuringsrapport van de betreffende garage op RDW papier.
Verzekering
Indien u een auto of een ander gemotoriseerd voertuig, middels de toebehorende overschrijvingscode op uw naam zet, ontstaat de wettelijke verplichting dit voertuig minimaal tegen WA ( wettelijke aansprakelijkheid ) te verzekeren. Zodra de auto op naam staat ontvangt u van de RDW een kentekenbewijs waarmee u uw bezit aan kunt tonen. Dit bewijs bewaart u uiteraard niet in de auto zelf, mocht de auto onverhoopt gestolen worden! Bent u het kentekenbewijs en de daarbij behorende overschrijvingscode kwijtgeraakt dan kunt u bij de RDW tegen betaling terecht voor een nieuw exemplaar.
In de praktijk
Op de website van de RDW kunnen u en derden kentekens invoeren en daarmee de status van een voertuig bekijken: algemene informatie, maar ook of een auto verzekerd is. De RDW beheert kenteken- en rijbewijsregisters en zet daarmee de belangrijkste informatie over het wagenpark in Nederland overzichtelijk op een rij. Hiermee is de RDW ook verantwoordelijk voor de snelheid waarmee opsporingsinstanties belangrijke informatie kunnen inzien. Er gelden echter strenge procedures voor het inzien van overige/aanvullende gegevens, waarbij de privacy uiteraard een steeds grotere rol is gaan spelen.
Wij van De Kilometerverzekering gebruiken de website van de RDW bijvoorbeeld om te kijken of een voertuig verzekerd is en/of wanneer deze voor het laatst op naam is gezet. Binnenkort start De Kilometerverzekering.nl samen met De RDW en een verzekeringsmaatschappij een actieve samenwerking om onverzekerde voertuigen alsnog te gaan verzekeren. Een reguliere verzekeringsmaatschappij accepteert per definitie geen polis(-sen) van voertuigen welke al langer dan 14 dagen onverzekerd op naam staan. Voorgaande wordt in de slotvragen bij de afsluiting van een nieuwe polis gevraagd aan potentiële klanten. Ook kijken wij op de website van de RDW wanneer wij iets op willen zoeken over het gewicht en vermogen van een voertuig.
Wanneer iemand een polis wenst te schorsen dan ontvangen wij daar graag een schorsingsbewijsje van. Dit kan in de vorm van een schorsingsbewijs welke u heeft aangevraagd bij de RDW of middels een vrijwaringsbewijs. Heeft u uw auto verkocht? Dan ontvangen wij graag de vrijwaring van u. Ben u de vrijwaring onverhoopt kwijtgeraakt? Dan kunt u via de website van de RDW een overzicht opvragen van voertuigen welke u tot 9 jaar op uw naam heeft gehad. Deze informatie is enkel op te vragen middels uw DigiD. Dit heet het Inzagerecht.
Administratieve vragen omtrent uw polis?
Voor inhoudelijke vragen omtrent uw polis kunt u altijd even mailen naar onze afdeling administratie op: admin@dekilometerverzekering.nl. Indien u uw vraag niet per mail wilt stellen kunt u ook telefonisch contact opnemen via 072509226. Wij zijn zes dagen per week telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur, van maandag t/m zaterdag.
De Kilometerverzekering | Wie weinig rijdt is minder kwijt!